;

Основні складові розвитку комунікаційних навичок у дітей

foto

Важко визначити хоча б одне вміння чи навичку, яку не потрібно було б розвивати ще з дитинства, адже діти надзвичайно швидко поглинають інформацію. І одна з найважливіших навичок, якій варто приділити увагу - це вміння спілкуватися з людьми і грамотно висловлювати свої думки. Комунікативні здібності потрібно покращувати, починаючи з ранніх років. І зробити це можна і потрібно за допомогою грамотних методик, наполегливості і практики. Для цього необхідно розвивати три складові навички комунікації:

Перша складова - це «бажання спілкуватися» - означає, що потрібно у дитини сформувати потребу в спілкуванні, яка визначатиме бажання дитини спілкуватися з оточуючими. Без цього не буде ніякого прогресу. Якщо доросла людина може себе мотивувати самостійно, то дитина цього поки що робити не вміє.

Друга складова - це «знання як спілкуватися» - те, наскільки дитина має уявлення про правила і норми ефективного спілкування. Так як сама вона поняття ще не має про ці норми, завдання щодо їх пояснення і демонстрації лягає на плечі батьків. Ви маєте показати йому основні прийоми спілкування: як підтримувати розмову, як вирішувати конфлікти, виплутуватися з важких ситуацій.

Третя складова - це «вміння спілкуватися» - ця складова включає декілька компонентів:

* вміння адресувати повідомлення;
* вміння привернути до себе увагу співрозмовника;
* аргументованість повідомлення;
* доброзичливість, ввічливість;
* вміння почути точку зору співрозмовника;
* вміння зацікавити співрозмовника своєю думкою;
* активне слухання;
* проявляти емпатію, співпереживати;
* вирішувати конфліктні ситуації.

Якщо у дитини розвинені всі ці складові, можна говорити про те, що у неї розвинені комунікативні навички.

Що ж необхідно для розвитку комунікаційних навичок? Повернемося до першої складової - викликати бажання спілкуватися, допомогти усвідомити свої мотиви поведінки, а також зрозуміти мотиви, почуття і поведінку інших людей, навчити різним способам взаємодії з людьми.

Як це потрібно робити? Ми можемо запропонувати наступні поради батькам, хоча деякі поради можуть здатись очевидними, але це лише доводить, наскільки вони важливі і потребують втілення в життя.

Читати далі... «Шість порад як розвинути комунікаційні навички у дітей»
«5 ефективних ігор для розвитку комунікаційних навичок у дітей»

Можливо вам буде цікавий наш курс: "Граматика ефективного спілкування для дітей", Детальніше …

foto
Онлайн курси: Аглійська мова для дітей 8-14 років

Триває запис на курси дітей 4-14 років. За розкладом: Вівторок, четвер на 15:15, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00.
Розклад інших груп для Вашого рівня і віку уточнюйте за телефоном +38 (096) 363 11 37 або залиште заявку на ознайомчий урок >> і ми підберемо Вам потрібний варіант