;

Методики вивчення англійської мови

foto

Для вивчення англійської придумано безліч методів, завдяки яким навчання пройде набагато швидше і легше. Залишається лише вибрати свій і наполегливо рухатися до мети.Станом на сьогодні  універсальної моделі вивчення іноземної мови, зокрема, англійської, не існує. Тому розглянемо найбільш цікаві методи

 

Авторські методики

 

Метод Пімслера

Доктор Пауль Пімслер розробив спеціальну систему тридцяти хвилинних уроків, розраховану не тільки на сприйняття інформації, але і на її відтворення. Кожне заняття озвучують двоє людей: наш співвітчизник і native English speaker. Завдяки цьому, а також особливій технологій запам'ятовування, будь-який студент за кожне заняття засвоює до сотні англійських слів і виразів. Суть заняття полягає в послідовному виконанні завдань, які проговорюються дикторами.

До безумовних плюсів методики можна віднести її мобільність - виконувати аудіозавдання можна де завгодно: стоячи в пробці, прямуючи на роботу, в метро по дорозі на побачення або лежачи в ліжку перед сном. Мінусом же стане відсутність якісної перевірки вимови та засвоєння знань.

 

Метод Розетти Стоун

Ця методика сподобається тим, хто проводить більшу частину часу біля комп'ютера. Спеціально розроблена комп'ютерна флеш-програма поступово дає змогу користувачу глибоко«занурюватись» в мовне середовище, подібно до того, як діти «пірнають» в світ дорослих. Етапи розроблені з тенденцією до поступового ускладнення, учень просувається від простого до складного рівню. Спочатку для запам'ятовування пропонуються окремі прості слова, потім даються лексеми складніше, далі вводяться мовні конструкції, а потім вже синтаксис і граматика.

 

Спілкування з мовним «батьком»

Щоб знати мову, потрібно нею розмовляти. Читати книги та виконувати письмові завдання недостатньо - ви не зможете повноцінно користуватися отриманими знаннями. Звичайно, з перших днів вивчення мови маючи в наявності мінімальний запас слів ви будете говорити, як маленька дитина. Тому рекомендуємо підшукати собі мовного «батька». Це може бути носій мови, з яким ви познайомилися в інтернеті (наприклад, на платформі Tandem, PenPalWorld або Mylanguageexchange.com), або ваш друг, який добре знає англійську мову і готовий допомогти вам в розмовній практиці. Є умова: мовний «батько» обов'язково повинен відчувати до вас симпатію і мати щире бажання допомогти вам у вивченні англійської.

 

Занурення в мовне середовище

Кращі помічники для цього - серіали англійською мовою. Вони підійдуть тим, хто тільки приступає до вивчення мови. Чому перегляд відео такого роду ефективний? Тому що ви сприймаєте це як розвагу, смієтеся над жартами головних героїв, стежите за розвитком сюжету і занурюєтеся в середовище. Виберіть серіали, які ви дивилися російською або українською (так вам буде легше зрозуміти діалоги), або ж дивіться серіали із субтитрами. Якщо ви вивчаєте мову з нуля - дивіться кумедний англійський ситком Extra English. Якщо ви вже володієте базовими знаннями, вибирайте Alf і Friends. І сприймайте це як приємне дозвілля, а не як навчання.

 

Навчальні онлайн-платформи та мобільні додатки

За допомогою таких платформ досягнути високого рівня знань неможливо, але вони є прекрасним додатковим засобом для вивчення англійської. Duolingo, Bussu і Lingualeo побудовані в ігровій формі, але є ефективним тренажером для вивчення слів, побудови фраз, правопису та аудіювання. Їх перевага - наявність мобільних додатків. Це дає можливість пройти урок, навіть перебуваючи в дорожньому заторі.

 

Англійська в картинках

Цей метод часто використовують для навчання маленьких дітей, і він відмінно підходить для людей візуалів. Діткам показують картку, на якій намальований, наприклад, котик, і кажуть: The cat.

Щодня можна переглядати по 20-30 нових картинок, і таким способом вчити слова. Карточки з малюнками можна роздрукувати на принтері самостійно або купити готові в книжковому магазині, у відділі іноземної літератури. Зручність цього методу в тому, що кілька тисяч карток з англійськими словами можна носити з собою, діставати коли заманеться,  і постійно тренувати свою пам'ять і повторювати слова. Наприклад, це зручно робити в громадському транспорті.

 

Методика Jolly Phonics

Відмінно зарекомендувала себе методика Jolly Phonics. Її офіційно визнали та використовують в ста країнах.

Розробили програму британські викладачі. Спочатку вона використовувалася в британській початковій школі, потім поширилася за межі Англії, завоювавши популярність у всьому світі. Як правило, застосовують для навчання дітей в дитячих садах, початкових класах школи. Іноді елементи технології використовують і в лінгвістичних школах для навчання дорослих.

Методика проста, але дуже ефективна: звук який вивчається вводиться через дію яка запам’ятовується. Кожній фонемі відповідає певний рух руки, а також весела пісня і коротенька  розповідь яка швидко запам’ятовується. Завдяки асоціативній пам'яті, добре розвиненої у дітей, даний спосіб викладання швидко приносить результати. Технологію використовують і для навчання читання та письма. За кілька тижнів малюки освоюють фонетичний лад англійської мови, починають читати, писати.

Допомагає педагогам навчальне відео, побудоване на мультисенсорному сприйнятті літерних відповідностей. Заняття проходять весело, супроводжуються захопливими вправами, які демонструються на інтерактивній дошці. Хлопчики та дівчатка виявляють інтерес до навчання, схожим на гру, заняття не втомлюють.

 

П'ять навичок, які виробляє програма

• Діти вивчають сорок два звуки англійської мови. Вони розподіляються на сім груп. Вивчають по одному звуку в день. Букву запам'ятовують не по традиційній назві, а по звуку, який з її допомогою позначається. А з алфавітними назвами букв діти познайомляться пізніше.

 

• Навчають правильного написання букв («літеро створенню»). Велика увага приділяється вірному триманню ручки, запобігання вироблення помилкових навичок.

• Програма вчить синтезувати зі звуків слова за певною системою. Попередньо вимовляється кожна фонема окремо, потім формується слово.

• Використовують метод ідентифікації звуків у формі гри. Вимовивши слово, просять малюка назвати звуки. 

• Слова англійської мови з нерегулярним написанням, автори методу називають їх "хитренькими", вимагають запам'ятовування. Пропонується кілька ігрових способів їх успішного заучування.

 

Класичні ефективні методики вивчення англійської мови

У групі

Групові заняття, які практикуються в мовних школах, ефективні з наступних причин: тут і мовне середовище, і досвідчені викладачі (в тому числі носії мови), і оточення однодумців, і сучасне обладнання (інтерактивні дошки, навчальні програми, програвачі і т.д. ).

 

Заняття в групі допоможуть вам вдосконалити розмовну англійську і подолати мовний бар'єр. Такі уроки підійдуть і для новачків, хоча бажано мати хоча б базові знання мови.

Переваги даної методики вивчення англійської мови очевидні, проте є у неї й суттєві недоліки. Головний з них полягає в тому, що час заняття, як і увага викладача, ділиться на всіх учасників групи. Іншими словами, з технічного боку ви практикуєте англійську не весь урок, а лише час, що приділяється викладачем особисто вам. Частину заняття ви лише спостерігаєте за тим, як це роблять інші учні. Це, безумовно, теж корисно, проте набагато менш ефективно, ніж індивідуальне навчання.

 

Навчання з репетитором

Заняття з репетитором дозволяють отримати швидкий і якісний результат у вивченні англійської мови.Репетитор робить зрізи знань і контрольні роботи, звертає увагу на рівень засвоєння матеріалу і переходить до нової теми лише після того, як учень повністю засвоїв попередню. Дає завдання на повторення матеріалу, з яким в учня виникли труднощі.

 

Комунікативний метод

Дану методику вивчення англійської мови також часто називають "кембриджською» або "оксфордською», адже її основи були розроблені саме в цих британських університетах. Головним завданням методу було навчання живому спілкуванню, в ході якого розвиваються одночасно основні мовні навички (граматика, усне і письмове мовлення, читання, аудіювання). Наочно демонструють суть комунікативної методики широко відомі навчальні курси "Headway" і "New Cambridge English Course". Навчання базується на позитивному емоційному настрої, груповій роботі, ігрових елементах, проведенні цікавих дискусій, що дозволяє піднести студенту матеріал в контексті реальної ситуації. В ході приємного спілкування учень легко починає розмовляти англійською мовою і швидше засвоює правила лексики та граматики. Багато фахівців називають комунікативну методику вивчення англійської мови кращою, адже вона дозволяє підвищити мотивацію учнів, врахувати їх індивідуальні особливості, зробити заняття цікавими та творчими.

 

Як бачите, вивчення англійської мови може стати дійсно захопливим і ефективним проведенням часу головне визначити для себе найбільш підходящий оптимальний і дуже скоро ви заговорите англійською не гірше носія мови.

foto
Онлайн курси: Аглійська мова для дітей 8-14 років

Триває запис на курси дітей 4-14 років. За розкладом: Вівторок, четвер на 15:15, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00.
Розклад інших груп для Вашого рівня і віку уточнюйте за телефоном +38 (096) 363 11 37 або залиште заявку на ознайомчий урок >> і ми підберемо Вам потрібний варіант