;

Як налагодити відносини з підлітком і «не наламати дрів»?

foto

Дитина змінюється зовні - тож не дивуйтеся змінам внутрішнім. Найдивнішою була б їх відсутність.
Лише прислухайтеся до статистики. В результаті опитування, що проводились серед підлітків в країнах СНД. Серед тридцяти школярок тринадцяти - шістнадцяти років вчені дізналися, що 60% опитаних (18 осіб) вважають, що батькам краще розповідати не все, інакше будуть непотрібні моралі, які підлітки так не люблять.
30% (9 осіб) відповіли, що раніше розповідали мамі практично, а зараз намагаються не розповідати нічого.
Тільки 50% (15 осіб) респонденток сказали, що у важкій ситуації за порадою звернуться до батьків, решта 50% не замислюючись відповіли, що звернуться тільки до друзів.
Тільки 30% (9 дівчаток) продовжують вважати маму (8 дівчаток) і тата (одна дівчинка) кращими друзями, 30% (9 осіб) сказали, що ніколи батьків друзями не вважали. Решта 40% (12 осіб) сказали, що не впевнені, чи зможуть батьки їх зрозуміти!

З цього робимо висновок, що підлітки потребують підвищеної постійної уваги. Наші рекомендації полягають в наступному:
1. Підліток терпіти не може сюсюкання і фальш. Якщо стоячи до нього спиною і розмовляючи по телефону ви питаєте у нього: «як справи?», то відповідь почуєте таку ж - через плече, коротку і нічого не значущу.
Конкретний, доброзичливий, відкритий і щирий період в житті вашої дитини закінчився в п'яти - восьмирічному віці, коли на питання «як справи» вона розповідала про свої справи, думки і плани. Тепер про щирість можна тільки мріяти і заслуговувати її зустрічної щирістю, увагою і терпінням.
2. Не ображайтеся на неуважність і вічну зайнятість підлітка. По-перше, подивіться на себе. Скільки часу ви йому приділяєте? По-друге, друзі для підлітка, дійсно, означають дуже багато, якщо не все. Його друзі довіри тепер мають більше вас. Ви повинні це знати і приймайти як аксіому. Інакше потрапите в ті відсотки батьків які втратили довіру зовсім.
3. Не розпитуйте ні про що з пристрастю, дратівливістю і засудженням , особливо коли відчуваєте у відповідь напругу і відсіч. Почекайте трохи поки емоції вгамуються.
Дайте зрозуміти, що вам щиро цікаво, з яким рахунком закінчилася гра, хто переміг у кастингу і якого кольору в подружки туфлі. Ваша корона не впаде, якщо ви зійдете до інтересів дитини, навіть якщо вони вам не цікаві.
4. Рекомендуємо Вам спілкуватись з вашим підлітком менше, але краще: не поспішаючи, спокійно, стримано і з повагою. Інакше не варто - «наламаєте дрів» недовіри, розгрібати які підліток не буде. Це буде ваш «лісоповал», який розчавить залишки довіри остаточно.
5. Діліться з підлітком своїми планами. Нехай він критикує вас і дає наївні поради, але він повинен вчитися впевнено вислювлювати свою думку співпереживати, приймати рішення і відповідати за них. Можливо ви станете «піддослідним кроликом» і з'явитеся на вечірку до шефа в светрі кислотного кольору! Зате вибрала її для вас донька!
6. Запитуйте у дитини, як вона себе почуває не тільки тоді, коли вона хворіє. В організмі підлітка багато процесів відбуваються вперше, поговоріть з ним і дізнайтеся, що його хвилює. Навіть якщо півроку тому ви і отримали на своє питання негативну відповідь не бійтесь запитати іще раз. Зміни відбуваються постійно тому питання теж повинні оновлюватися. Дівчинку не можуть не турбувати набухання грудей, а хлопчика - ранкові полюції. Розкажіть дитині що це таке. Фізіологічні подробиці організму в стані дорослішання він повинен дізнатися від вас, а не від «консультанта в під’їзді». Теж саме відноситься і до сексуального життя, яке коли-небудь почнеться, хочемо ми цього чи ні.
7. Хваліть Вашу дитину частіше. За дрібниці, за наміри, за рішення. Критикувати, звичайно, потрібно. Але цього нас вчити не потрібно. А ось похвали від нас часто не дочекаєшся, ніби від нас убуде. Це не правильно.
8.Підтримуйте дитину. Повірте - з підтримкою та схваленням жити легше.
Згадайте себе: якщо мама вам услід посміхалася, то ви звертали гори. Випадки, коли вам услід летіли докіри і звинувачення, запам'яталися на все життя і залишилися на душі важким осадом.
Тому будьте терпимими і люблячими як тоді, коли ваша дитина тільки з'явилась. Підлітковий період не довгий, він неодмінно закінчиться. Подорослішавши, Ваше чадо обов'язково оцінить вашу мудру поведінку і буде вдячне за чуйність.
9.Не потрібно чіплятися з розпитуваннями. Якщо на ваш десятий «чому мовчиш», вам відповідають «хочу і мовчу», це питання тимчасово можна залишити в спокої. Потрібно знайти кращий момент. Повірте він обов'язково знайдеться.
Настрій навіть у здорової людини рівним не буває. Він залежить від кількості гормонів в крові людини. Гормони надійшли - настрій підвищився, через дві години їх рівень зменшився тож настрій від підвищеного стає рівним, потім трішки зниженим,а потім відбувається новий викид гормонів в кров, який знову підвищує настрій.
10.Не дивуйтеся несподіваним інтересам.
Якщо вони не надто матеріально затратні, не суперечать головній лінії вашого виховання, не несуть за собою ризиків і травм, підтримайте їх і проявіть щирий інтерес. Може вам самим сподобається ідея спуститися по річці на байдарці або навчитися грати на барабанах. Вітайте все, що не несе душевної розрухи, пристрасті до алкоголю і психоактивних речовин. Завдяки цьому ваші відносини стануть прозорими і довірливими.
11.Головне контакт.
Без заборон, звичайно, обійтися складно, тому що у підлітків немає почуття небезпеки. Вони тільки що з дитинства, де всюди перед ними стелили солому. Але уникайте криків, істерик і образ. Якщо все ж таки не вдалося стриматися і ви наговорили зайвого - вибачтесь щоб ваша дитина теж розуміла що за слова і вчинки потрібно відповідати. Вибачатися - не соромно. Каятися - можна. Потрібно бути собою і не ображати оточуючих.


Читати далі...
«Як розвивати комунікаційні навчички у дітей? Основні складові розвитку комунікаційних навичок»
«5 ефективних ігор для розвитку комунікаційних навичок у дітей»

Можливо вам буде також цікавий наш курс: "Граматика ефективного спілкування для дітей", Детальніше …

foto
Онлайн курси: Аглійська мова для дітей 8-14 років

Триває запис на курси дітей 4-14 років. За розкладом: Вівторок, четвер на 15:15, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00.
Розклад інших груп для Вашого рівня і віку уточнюйте за телефоном +38 (096) 363 11 37 або залиште заявку на ознайомчий урок >> і ми підберемо Вам потрібний варіант